informatie

Cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, uit het Andes gebergte. Daar leven ze in groepjes, meestal met één mannetje (beertje) en met meerdere vrouwtjes (zeugjes). Vreemde beren zijn niet welkom in een groep van een beer met zeug(en) en daarop kan een gevecht ontstaan met nare gevolgen. Vooral eten en rusten doen ze graag in beschutting van struikgewas (huisje). Cavia’s hebben in de natuur een heel groot territorium en houden van veel beweging en afleiding. Ze zijn actief in de schemering maar in huis zullen ze overdag ook actief zijn. Ze eten  en zoeken  de hele dag door naar eten, ze herkennen ook geluiden van bijvoorbeeld de koelkast en zullen hierop reageren met piepen/fluiten.

Een cavia eet een deel van zijn eigen ontlasting, ook wel de nachtontlasting, op. Deze ontlasting is nog niet helemaal verteerd en wordt zo nog een keer verteerd. Het bevat nog veel vitamines, mineralen en voedingstoffen die de cavia nodig heeft.

Ze communiceren met soortgenoten (ook mensen) door middel van piepen/fluiten, knorren, gillen, klappertanden, brommen. Door geluiden en imponeer gedrag (op hoge poten met opgetrokken buik lopen) wordt de rangorde bepaald. Springen doen cavia’s van blijdschap.

De gemiddelde leeftijd van een cavia is zo’n vijf tot zes jaar.

In huis

Omdat cavia’s groepsdieren zijn is het belangrijk om minimaal twee cavia’s in huis te nemen. De beste combinatie is een gecastreerd beertje met een zeugje. Als je een grotere groep hebt, dan kunnen meerdere zeugjes bij elkaar, maar er moet wel altijd een gecastreerde beer tussen lopen, die de dames in bedwang houdt.

Een cavia die alleen zit en die per dag een uurtje op schoot mag, is geen gelukkige cavia. De mens is geen vervanging voor een cavia; ook al neem je je de cavia de hele dag op schoot, je bent geen cavia.  Je kan niet in caviataal met hem praten, je kan niet naast hem in het nachthokje liggen ’s nachts en je kan niet al die caviadingen doen die cavia’s doen.

De minimale grootte van een hok met 2 cavia’s is  120 cm breed en 60 cm diep, of als het écht niet anders kan 100 x 50 cm (maar dan wel max 2 cavia’s). Voor elke cavia die er bij komt, mag je 30 cm extra rekenen.  Hoe groter de kooi, hoe beter, hebben ze de ruimte om te spelen.  Ze hebben ook graag een huisje of hokje waarin ze kunnen slapen of schuilen.
De meeste cavia’s zitten in een hok met minimale afmetingen. Vooral voor deze cavia’s is het dan ook heel belangrijk het hok niet als permanent verblijf te zien, maar als slaapplek. Laat deze cavia’s regelmatig los lopen, zodat ze hun ei kwijt kunnen. Op die manier is het een stuk minder erg als cavia’s in een dergelijk hok zitten: als ze er maar vaak uit mogen om de beentjes te strekken!
Een houten hok is voor binnen minder geschikt omdat het snel gaat stinken en minder makkelijk schoon te maken is.
Let op waar de  kooi geplaatst wordt. Een lichte plek, bij voorkeur in de buurt van een raam zodat de cavia’s naar buiten kunnen kijken, maar niet in de volle zon achter glas, minimaal een goede schaduwplek in het hok.  Niet naast de verwarming in de winter en niet op een tochtige plek, cavia’s kunnen heel slecht tegen tocht en het liefst rustige plek waar niet teveel doorloop is.
Op de vloer is het altijd kouder dan in de lucht. Warme lucht stijgt namelijk op. Cavia’s die met hun hok direct op de grond staan, hebben het sneller koud en worden sneller verkouden. Zet daarom dat het hok op een verhoging  van op zijn minst 20 centimeter. Of zet het hok bijvoorbeeld op een leuk kastje!
Ze hebben ook graag een huisje of hokje waarin ze kunnen slapen of schuilen of iets waar ze bovenop kunnen klimmen. Het liefst van wilgenhout, daar  kunnen  ze aan knagen en is zacht en splintert niet .
Als bodembedekking kun je het beste een laagje stofvrije houtkrullen, Back-2-Nature Bodembedekking of  kartonnen bodembedekking gebruiken.

Geef elke dag veel hooi. Cavia’s hebben net als andere knaagdieren continue doorgroeiende  tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal bijten om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten. Hooi is daarom erg belangrijk om te geven aan een cavia.  Ook voor een goede darmwerking is hooi belangrijk.  Het hooi geef je in een hooiruifje (zodat het schoon blijft). Hier moeten ze de hele dag over beschikken. Verder is het belangrijk dat je ze genoeg eten en drinken geeft.
Van teveel brokjes zullen cavia’s te dik worden en kunnen er blaasstenen of nierstenen ontstaan omdat caviavoer ook veel calcium bevat. De voeding van de cavia moet altijd vit.C bevatten, omdat ze dit zelf niet kunnen aanmaken. Het beste is om korrelvoer met toegevoegd vit.C te geven. Zo niet, dan moeten ze de vit. C uit het groenvoer halen of geef elke dag een tablet vitamine C van 50 – 60 mg aan een cavia.
Goede groentes zijn: witlof, andijvie, winterwortel, appel, paprika, wortelloof.  Sla en koolsoorten niet of met mate geven, i.v.m. bepaalde stoffen die erin zitten en het hoge vochtgehalte.

De verhuizing
De  cavia laten wennen aan een nieuwe omgeving: Zet  de cavia thuis in zijn hok en geef hem wat groente. Laat hem rustig zijn hok verkennen. Als je de kooi benadert, praat dan tegen hem en pak hem voorzichtig op, zodat hij niet opgejaagd wordt. De eerste keren zal hij nog schrikachtig zijn. Pak hem op  en praat geruststellend tegen hem, druk hem tegen je aan en aai hem. Haal hem de eerste dag 5 minuten uit de kooi en vanaf de volgende dag, twee keer per dag een half uurtje. Als je hem genoeg aandacht geeft en niet laat schrikken, zal hij binnen enkele weken handtam zijn. Wanneer hij in zijn hokje blijft zitten, laat hem dan zitten en gun hem de tijd om te wennen.

Koppelen van cavia’s:
Er zal veel gepiept, gebromd en andersoortige geluiden gehoord worden waarbij ze steeds met de kinnen tegen elkaar aangaan met de kop omhoog.
In het begin is het een machtsspelletje: dan mag de één niet onder het doosje kruipen, dan mag de ander het niet. Hetzelfde geldt voor het eten, drinken en het elkaar in de weg lopen.
Ook al wordt er flink gekibbeld en achter elkaar aan gezeten, is het beter om ze hun gang te laten gaan; immers de volgende dag zou er precies hetzelfde van voor af aan weer gebeuren.
Wees alert als één van de cavia’s begint te klappertanden: dit kan een voorteken van aanvallen zijn.
Haal de dieren alleen uit elkaar als er daadwerkelijk tot bloedens toe gevochten wordt. Ga niet met je handen de dieren uit elkaar halen, wanneer ze vechten, maar gebruik een handdoek, want ze hebben scherpe tanden en kunnen jou dan bijten.
Als eenmaal bepaald is hoe de onderlinge verhouding ligt, zullen de cavia’s elkaar steeds meer gaan opzoeken en elkaar uiteindelijk volgen en naast elkaar liggen.
Soms lukt het echt niet; probeer aan het gedrag af te lezen of de cavia’s het daadwerkelijk naar hun zin hebben.
Zo’n twee maanden na het bij elkaar zetten is hiervoor een redelijke tijd. Trek niet gelijk de conclusie dat deze cavia liever geen gezelschap heeft maar probeer het eens met een ander. Ook mensen vinden elkaar niet allemaal even aardig!

Tot slot
Een cavia kun je in winkels kopen, maar het beste is om bij een hobbyfokker te kopen. Zo zie je meteen de andere diertjes en hoe ze gefokt worden. Hobbyfokkers kunnen je ook heel veel vertellen over de cavia door hun ervaringen. Ook weet je dan zeker dat je met het goede geslacht naar huis gaat.
Een uitzondering is echter Chews en Nibbles in Breda. Deze dierenwinkel is gespecialiseerd in konijnen en knaagdieren en de eigenaren hebben dan ook daadwerkelijk veel verstand van cavia’s. Zij zullen u goed kunnen adviseren m.b.t. alles omtrent de aanschaf en het houden van cavia’s.