Ch Teddy

CH is de afkorting van Zwitserland en het is dan ook in Zwitserland dat het ras ontstaan is. Ze worden ook wel Zwitserse Teddy’s genoemd.
De Teddy ziet eruit alsof hij een ruige wollen jas aanheeft. Hij behoort dan ook tot de ruwharige caviarassen. Het haar dient overal dicht ingeplant te zijn en ongeveer 6 cm lang te zijn. Het haar dient recht van het lichaam af te staan en de haren zijn licht kroezend. De beharing op de buik is ook licht gekroesd. CH-Teddy’s komen in alle kleuren en kleurslagen voor. Ze moeten een goed type  hebben, een stevig gebouwd lijf  en forse schouders. De kop is breed en stomp. De ogen zijn opvallen groot en rond.

Zijn karakter is rustig en lief  en is daarom zeer geschikt als huisdier voor een kind.  Ze blijven rustig op schoot zitten om zich lekker te laten knuffelen.

De cavia is een groepsdier, dus vinden ze  het erg prettig om een vriendje of vriendinnetje te hebben.

Bijzonder aan de CH-Teddy is dat ze de bovenvacht op jonge leeftijd bijna geheel afwerpen. Ze houden dan alleen de ondervacht over. Na verloop van tijd groeit de bovenvacht weer aan, vaak mooier dan voorheen. Hierdoor zien dieren van 4 à 5 maanden en volwassene dieren er het mooiste uit. De structuur van de vacht van de CH-Teddy is een mutatie en deze kan daarom niet uit andere rassen gefokt worden. Verparing van de CH-Teddy met andere rassen leidt steevast tot verlies van de kwaliteit van de vacht.

De zeugen verliezen vaak na de bevalling hun beharing, soms met bossen tegelijk en zelfs tot volledige kaalheid. Dit komt het meest voor op de schouder en rug, soms helemaal tot de achterpoten. De beharing die na de zoogperiode terug groeit is vaak voller en mooier dan ervoor.