Ch Teddy

CH is de afkorting van Zwitserland en het is dan ook in Zwitserland dat het ras ontstaan is. Ze worden ook wel Zwitserse Teddy’s genoemd.
De vacht is ruwharig, staat recht op het lichaam en heeft krullende (kroezige) haren. De lengte moet gelijkmatig zijn en zo’n 4-6 cm lang. Op de kop mag het haar korter zijn, de lengte begint pas tussen de oren. De beharing is zeer elastisch en dicht ingeplant en vrij van kruinen. De buikbeharing is licht gekruld. Door de stugheid van de beharing, klit deze niet snel. Typerend voor de CH Teddy is de vachtwissel. De jongere dieren gaan meerdere fases door voor zij zich in optimale kwaliteit laten zien. Tijdens de rui zien ze er soms uit als hybriden. Dit komt vaak weer goed als ze goed doorgehaard zijn.

CH-Teddy’s komen in alle kleuren en kleurslagen voor. Ze moeten een goed type  hebben, een stevig gebouwd lijf  en forse schouders. De kop is breed en stomp. De ogen zijn opvallen groot en rond.

Zijn karakter is rustig en lief  en is daarom zeer geschikt als huisdier voor een kind.  Ze blijven rustig op schoot zitten om zich lekker te laten knuffelen.

De cavia is een groepsdier, dus vinden ze  het erg prettig om een vriendje of vriendinnetje te hebben.

Bijzonder aan de CH-Teddy is dat ze de bovenvacht op jonge leeftijd bijna geheel afwerpen. Ze houden dan alleen de ondervacht over. Na verloop van tijd groeit de bovenvacht weer aan, vaak mooier dan voorheen. Hierdoor zien dieren van 4 à 5 maanden en volwassene dieren er het mooiste uit. De structuur van de vacht van de CH-Teddy is een mutatie en deze kan daarom niet uit andere rassen gefokt worden. Verparing van de CH-Teddy met andere rassen leidt steevast tot verlies van de kwaliteit van de vacht.

De zeugen verliezen vaak na de bevalling hun beharing, soms met bossen tegelijk en zelfs tot volledige kaalheid. Dit komt het meest voor op de schouder en rug, soms helemaal tot de achterpoten. De beharing die na de zoogperiode terug groeit is vaak voller en mooier dan ervoor.