borstel

 


De borstelcavia heeft meerdere rozetten en kammen over het lichaam zitten. Ideaal zijn 4 lichaamsrozetten, 2 heuprozetten, 2 achterhand rozetten en 2 schouderrozetten. Verder verhoogt een rozet op het neusbeen de waarde van het dier. Minimaal moet een borstel 8 rozetten hebben. Het haar is ca. 3.5 cm lang.
Het lichaam van de borstelcavia is breed, krachtig en gespierd. De schouders en achterkant zijn qua breedte aan elkaar gelijk. De cavia heeft een ronde kont en geen staart. Zijn ogen zijn groot, rond en glanzend. De oren hangen een beetje.
De Borstelcavia is een wat drukkere cavia dan de andere rassen. Zo als zijn haar is, zo is zijn karakter ook wel te noemen. Dat maakt ze niet minder leuk of lief, maar soms is het handig om daar rekening mee te houden.

Borstels worden in bijna alle kleuren gefokt, maar niet alle kleuren zijn erkend. Goudagouti, Zilveragouti, Zwart, Rood, Wit (roodoog en donkeroog), Brindle, Schildpad, Driekleur (zwart-rood-wit), Zwartbont, Roodbont, Zwartschimmel, Roodschimmel en Gemengd Schimmel. De Borstelcavia is in Satijn ook erkend in de kleur Rood.

 

California

Kenmerkend voor de California tekening is het donkere masker, de donkere oren, voeten en voetzolen.
Het masker moet ter hoogte van de ogen beginnen en de neus ovaal omvatten
zonder de ooghoeken te raken. Het moet duidelijk begrensd en mooi rond zijn.
De benen moeten zo hoog mogelijk gekleurd zijn.
De aftekening is mogelijk in zwart, choco, slate, lilac en beige en
varieert afhankelijk van de lichaamskleur. Een cavia met california uitmonstering wordt egaal geboren en kleurt steeds donkerder. In de winter is de felheid van het zwart of bruin vaak iets harder dan in de zomer. 

Hoewel de tekening van een Californian te vergelijken is met een Rus cavia, zijn er toch kleine verschillen. Zo heeft een Californian in de meeste gevallen gekleurde genitaliën en dient de beenkleur zo hoog mogelijk op te lopen.